Мальдіви славляться серед мандрівників усього світу своїми білосніжними пляжами, блакитним океаном і, звичайно, вишуканою кухнею, яка поєднує в собі всі найкращі кулінарні традиції островів Індійського океану.
Перш за все, необхідно відзначити, що більшість кулінарних традицій Мальдівських островів сформувалися під впливом кліматичних умов і культурних традицій регіону. В меню переважають страви арабської, шрі-ланкійської та індійської кухонь, головним інгредієнтом яких є риба і морепродукти. І зрозуміло чому – Мальдіви ж розташовані в Індійському океані, води якого багаті найрізноманітнішими видами риб, молюсків, креветок, мідій і кальмарів.
Основним гарніром на островах вважається рис, який готують із використанням безлічі різних спецій, прянощів, овочів і кокосового молока, що робить його в міру пряним і дуже смачним. Одним із найбільш використовуваних видів риби є тунець, який жителі острова готують різними способами, і страви з якого обов’язково супроводжують практично будь-який прийом їжі у корінного населення.
В кінці трапези на Мальдівах прийнято подавати дрібно нарізаний горіх бетель із пастою з лайму, який покращує травлення і дарує відчуття легкості.
Отже, які ж страви традиційної Мальдівської кухні варто спробувати на островах?
1. «Гарудхія» – дуже смачний бульйон із тунця, який можна використовувати не тільки як основну страву, але і для приготування в ньому рису. Зазвичай, в такий рис додають кокосове молоко і прянощі, які роблять страву надвичайно ароматною і смачною.
2. «Ріхаакура» – насичена паста з тунця, яку змішують із вареним рисом, перцем чилі та цибулею. На островах подають цю страву зі свіжою випічкою – коржем роші. Ріхаакуру можна з легкістю придбати в більшості магазинів і невеликих крамничках для приготування вдома.
3. «Бабукейлу хітхі» – в раціоні жителів Мальдівських островів важливу роль відіграє хлібне дерево, зокрема, його плоди. З них готується юшка із соусом карі, яка надзвичайно добре смакує у поєднанні з рисом. Плоди хлібного дерева також можуть подавати і як закуску, тонко нарізавши скибками і підсмаживши до хрусткої скоринки.
4. «Баджо» – традиційний пиріг, для приготування якого використовуються риба, кокосовий горіх і цибуля. Начинка – тунець, імбир, перець і лимонник.
5. «Бонді» – головний десерт на Мальдівах. “Бонді” – це білі кокосові палички, приготовані з м’якоті кращих кокосових горіхів острова. Часом палички загортають у бананове листя для транспортування та зберігання.
Цікавий факт!
На основі мальдівського десерту “Бонді” був створений всесвітньо відомий батончик Bounty.