Звісно, сьогодні у Фінляндії можна купити практично будь-який делікатес та на будь-який смак. Однак, опинившись у цій країні, найвірнішим буде познайомитися із визначними стравами місцевої кухні. Повірте, ви отримаєте масу задоволення!
Пропонуємо список класичних фінських страв, які не залишать байдужим жодного гурмана. Це, дійсно, дуже смачно!
- Карельські пиріжки (Karjalanpiirakka)
Карельскі пиріжки – це традиційна страва багатьох східних регіонів країни, у складі яких в середні віки перебувала Карелія – історична провінція Фінляндії.
Карельскі пиріжки є невеликими за розміром та буквально тануть у роті. У своєму класичному вигляді – це відкриті пиріжки із житнього тіста, де як начинка використовуються картопля, рис, ячмінь або (не так часто) морква. Традиційно карельські пиріжки подаються з так званим «яєчним маслом» – вершковим маслом, в яке додано дрібно порубане варене яйце.
- Калакукко (Kalakukko)
Калакукко – традиційний фінський житній пиріг із начинкою з риби (як правило, ряпушки) і сала.
Найсмачніші пироги калакукко печуть в місті Куопіо, в столиці Озерного регіону і області Північне Саво на південному сході Фінляндії. Місцеві жителі вважають, що калакукко – ідеальний варіант для обіду, тому що в цьому досить великому за розміром пирозі є все, що потрібно для повноцінної їжі.
- Житній хліб
Навряд чи комусь треба пояснювати, що таке житній хліб. Проте, фінський житній хліб – це те, що треба обов’язково спробувати, якщо ви опинилися у Фінляндії.
Майте на увазі, що існує величезна кількість різновидів фінського житнього хліба. Найбільшою популярністю користуються круглі житні коржі із отвором посередині. Вони називаються «рейкялейпя» (reikäleipä), що буквально перекладається саме як «хліб з діркою». Така форма хліба – данина традиції. Колись давно фінські селяни випікали круглі житні коржі, а потім нанизували їх на жердини, які кріпилися під стелею. Хліб злегка підсихав, і в такому вигляді відмінно зберігався не один місяць. Ці плоскі коржі із отвором посередині фіни навіть відправляли (і відправляють) поштою рідним і друзям, що виїхали з Фінляндії в інші країни. І неважливо, скільки буде коштувати таке пересилання!
- Корвапуусті (korvapuusti)
Корвапуусті – це знайома багатьом булочка із корицею. У фінському варіанті назва її перекладається як «ляпас». Однак насправді нічого страшного в цих булочках немає – лише ніжність вершкового масла і аромат кориці. Фіни із задоволенням їдять корвапуусті як десерт до кави, причому рідко коли обмежуються однією.
Цікавий факт:
За споживанням таких продуктів як кава та кориця фіни впевнено тримають перше місце в Європі. Ну а 4 жовтня в Фінляндії відзначається День корвапуусті.
- Пиріг із чорницею (mustikka piirakka)
У липні та серпні у фінських лісах дозріває чорниця. І у цю пору найулюбленішою стравою усіх фінв є чорничний пиріг. По суті, відкритий пиріг можна зробити із будь-якими ягодами, які ростуть у фінських лісах. Але все ж саме пиріг із чорницею вважається найвідомішим і за загальним визнанням – найсмачнішим. Особливо якщо чорничний пиріг запивати не менш смачним та корисним фінським молоком.
-
Молода картопля із оселедцем і соусом із лисичок, молода картопля із ікрою, молода картопля із вершковим маслом, свіжим кропом і сіллю…
Цей список можна продовжувати до нескінченності і будь-який варіант буде неймовірно смачним. У кожній страві з молодої картоплі знайдуться свої шанувальники із числа місцевих жителів. Перша молода картопля з’являється на ринках і в магазинах вже в середині літа, і її врожай відразу ж стає однією із найбільш обговорюваних тем в місцевих газетах.
Як така проста страва може бути настільки божественно смачною?!
- Раки
Починаючи із кінця липня і до ранньої осені фіни масово вирушають на озера ловити раків, а потім влаштовують гучні вечірки із друзями і сусідами, “розправляючись” з уловом. Ці літні гуляння із поїданням раків називаються «Свято раків» (Rapujuhlat). Традиція свята зародилася в Швеції, а фіни її вчасно сприйняли і додали в неї свій національний колорит.
- Рагу із оленини (Poronkäristys)
Основним регіоном фінського оленеводства є Лапландія – найпівнічніша провінція країни. Відповідно до недавніх досліджень, оленина містить мало калорій, але багата корисними для організму людини речовинами, такими як вітамін В12, ненасиченими жирними кислотами омега-3 і омега-6. Ну і врешті-решт, це просто дуже смачне м’ясо!
Традиційним гарніром для страв із оленини є картопляне пюре, а в якості соусу фіни із задоволенням запропонують вам соус із брусниці або журавлини.
- Лапландський сир (Leipäjuusto)
Фінські сири не потребують особливої реклами, проте в цій добре відомій колекції є свій фаворит -лапландський сир або «лейпяюусто», що в буквальному перекладі означає «хлібний сир». Традиційно він виготовляється із молозива з невеликим додаванням оленячого або козячого молока. Молоко нагрівають, заквашують, відокремлюють від сироватки і ту сирну масу, що вийшла, розкочують в коржик та запікають у печі. Одержаний сир – м’який по консистенції і солодкуватий на смак. Лапландский сир їдять холодним або теплим і подають, як правило, із варенням із морошки. Дуже смачно!
- Берлусконі (Berlusconi)
Берлусконі – це піца, виготовлена із житнього борошна, обов’язковими інгредієнтом якої є копчена оленина. Назва піци є відповіддю Сільвіо Берлусконі, коли він під час одного з офіційних візитів до Фінляндії назвав фінську кухню «жахливою».
Цікавий факт:
В 2008 році фінська піца Берлусконі завоювала титул Найкращої піци в світі.
- Цукерки Салміаккі (Salmiakki) та шоколад Фацер (Fazer)
Опинившись в Фінляндії, не забудьте спробувати лакричні цукерки Салміаккі та класичний фінський шоколад в синій обгортці, який ось уже понад сто років випускає компанія Fazer.
Про всі ці фінські делікатеси ви будете ще довго згадувати, повернувшись додому.
Смачних усім подорожей!