Смачної і здорової їжі в традиційній швейцарській кухні дуже мало. Швейцарці їдять в основному страви із сиру, картоплі ну і, звісно, обожнюють вживати різні сосиски.
Читайте також: ТОП-25 цікавих фактів про Швейцарію
Давайте розглянемо з вами, що з місцевої кухні і національних страв варто спробувати в першу чергу, перебуваючи в Швейцарії:
- Сирне фондю (Fondue) – розплавлений сир в горщику змішаний із вином, в який вмочують хліб.
Ця страва є 100% національним символом Швейцарії!
Фондю з’явилося ще сім століть тому. Його створення приписують альпійським пастухам, які під час своїх довгих походів на гірські пасовища, брали із собою малий запас продуктів – хліб, сир та вино. Одного разу вони спробували розплавити сир на багатті та додати у нього біле вино. В отриману суміш пастухи опустили шматочки підсохлого хліба. Вийшла дуже смачна та вишукана страва. І з цього часу фондю стало найулюбленішою стравою усіх швейцарців.
РЕЦЕПТ:
Для приготування класичного сирного фондю в домашніх умовах Вам знадобляться такі інгредієнти: сир Грюйєр або Емменталь (на людину 200-250 г сиру), біле сухе вино (3,5 децилітр), лимонний сік (1 ст. л.), спеції (1-2 зубчики часнику, мускатних горіх, перець), хліб (будь-який: житній, пшеничний, білий чи темний; в класичному рецепті – білий зачерствілий).
Спосіб приготування:
- Для зручності – попередньо наріжте хліб шматочками приблизно по 2 x 2 см.
- Запаліть вогонь під фондюшницею.
- Натріть стінки фондюшниці часником.
- Висипте в ємність потертий сир.
- Влийте вино і лимонний сік. Додайте спеції за смаком.
- Варіть масу на середньому вогні, сильно помішуючи і не доводячи до кипіння.
- «Томіть» її ще близько 5 хвилин, поки сир повністю не розплавиться.
- Макайте хліб в сирну масу спеціальними вилочками.
- Раклет (Raklett) – розплавлений тягучий сир із різноманітними овочевими та м’ясними добавками.
Ще одна знаменита страва швейцарської кухні із сиру – це Раклетт. Кажуть, що її колись придумали гірські пастухи. Вони клали шматок сиру біля багаття, а потім підталу сторону зішкрібали хлібом. Зараз же Раклетт готується геть по-іншому.
РЕЦЕПТ:
Інгредієнти: сир Раклетт (або інший твердий сир), відварена картопля, невелика маринована цибуля, корнішони (маленькі мариновані огірочки), сіль, чорний перець.
Спосіб приготування:
- Розріжте головку сиру на половину.
- Тримайте шматок сиру над вогнем зрізом вниз, чекайте, коли він почне танути.
- Підготуйте тарілки, настільки гарячі, щоб їх можна було взяти прихваткою, і в той самий момент (самі помітите, коли сир достатньо поплавиться), спеціальним ножем зішкребіть розплавлений шар сиру в тарілку.
- До сиру подайте по дві картоплини, дві маринованої цибулини і маринований огірочок.
- З’їсти все це потрібно гарячим, не зволікаючи.
- Рьошті (Rösti) – смажена картопля з різноманітними добавками.
Рьошті – це ще одна традиційна страва швейцарської кухні. Така картопелька з давніх часів була традиційним сніданком для селянської сім’ї. У наш час в Швейцарії рьошті використовують як гарнір і подають його в основному до обіду або просто на вечерю, як окрему страву.
РЕЦЕПТ:
Інгредієнти: картопля (4 шт.), зелень (кріп), спеції (мускат горіх, чорний мелений перець), рослинна олія.
Спосіб приготування:
- Картоплю в мундирі відварити до напівготовності, остудити, почистити і натерти на крупній тертці.
- Добавити спеції (можна ще посолити, якщо знадобиться) та зелень. Все перемішати.
- Зробити з картоплі млинець та підсмажити його з двох сторін до золотискої скоринки на пательні, змащеній олією (краще брати пательню із антипригарним покриттям).
- Подавати рьошті як гарнір, або їсти як окрему страву.
Ми поділилися із Вами традиційним рецептом. Ви ж можете самі вибрати добавки до рьошті, все залежить від фантазії, особистих уподобань і, не в останню чергу, від асортименту продуктів.
У різних регіонах Швейцарії добавляють у рьошті інші інгредієнти. Наприклад, в Базелі рьошті готують із великою кількістю цибулі, в Тічино – із беконом та розмарином, в Аппенцель – із макаронами-«ріжками», беконом та місцевим пряним сиром Аппенцелер, в Західній Швейцарії – із беконом, томатами, паприкою та популярним у всій країні сиром грюйер … Рецептів не злічити. Обирайте добавку собі до смаку.
Кажуть, що за старих часів швейцарські чоловіки визначали кулінарні здібності своїх майбутніх дружин по тому, як приготовлені рьошті.
-
Ельплєрмаґронен (Älplermagronen) – смажена суміш макаронів, картоплі, сиру, вершків і цибулі із різними добавками.
РЕЦЕПТ:
Інгредієнти: 400 г картоплі, 250 г фігурних макаронів (наприклад, ріжків), 200 г сиру (в ідеалі гірського сиру, Bergkäse), 100 мл вершків (приблизно 20% або 33-35%, наполовину розведених молоком), 2 цибулини, трохи рослинного або вершкового масла, мускатний горіх, сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Картоплю почистити, нарізати невеликими кубиками.
- Покласти в каструлю, залити водою, поставити на вогонь. Довести до кипіння і готувати 5-10 хвилин.
- Додати макарони і варити ще 5 хвилин. Злити воду.
- Сир натерти на тертці.
- Прогріти вершки.
- Додати у вершки 2/3 сиру, дати йому розійтися.
- Посолити і поперчити, приправити мускатним горіхом.
- Форму для запікання змастити маслом.
- Викласти картоплю, макарони, полити їх соусом, посипати сиром, що залишився.
- Поставити в духовку, розігріту до 200 градусів і запікати, поки не підрум’яниться сир.
- Почистити цибулю, нарізати кільцями.
- Розігріти масло, додати цибулю, обсмажити до золотисто-коричневого кольору.
- Подавати запіканку із обсмаженою цибулею (інколи подають ще із яблучним пюре).
І на закінчення – десерт!
- Лєкєрлі (Leckerli) – прямокутні медові пряники
Вважається, що їх рецепт був придуманий в Базелі, де вони є тепер гастрономічною визначною пам’яткою.
Заміс великої кількості тіста для такого типу солодощів вимагає наявності досить пристойної фізичної сили. Подейкують, що раніше деякі місцеві кондитери навіть запрошували для виконання цього процесу вокзальних носіїв.
Сьогодні лєкєрлі в магазинах Швейцарії продаються у вигляді своєрідних пряників, частенько покритих зверху цукровою пудрою. Подібні вироби, що випікаються швейцарськими домогосподарками, звичайно ж, виглядають простіше, але смак мають відмінний.
РЕЦЕПТ:
Інгредієнти: борошно (500 г), рідкий мед (300 г), мигдальна стружка (0,5 ст), цукати апельсинові (0,5 ст), суміш мелених спецій, тобто кориця, кардамон, гвоздика, горіх мускатний, співвідношення яких залежить від вашого індивідуального смаку (2 ч. л.), порошкоподібний імбир (2 ч. л. ). сода (1 ч.л.).
Спосіб приготування:
- Просіяти борошно у велику миску.
- Додати у борошно рідкий мед.
- Змішати мед та боршно ложкою до однорідної маси.
- Дадати у тісто інші складові (цукати, суміш спецій, мигдаль, порошкоподібний імбир, соду).
- Ретельно вимішати всі складові.
- Покласти тісто у змащену деку та розпластати його у лист, що має товщину близько 2,5 см.
- Випікати в духовці, розігрітій до градусів 180, приблизно хвилиночок двадцять.
Готові лекерлі необхідно змастити молоком зверху (можна посипати цукатами, положити горішок, приправити пудрою і т.д.) та нарізати на прямокутники.
За структурою лєкєрлі виходять твердіші, ніж звичайні пряники. Тому їх, як правило, не кусають, а відламують по невеликому шматочку і кладуть в рот, де ті, немов тануть.
Смачних усім подорожей!